dissabte, 3 de gener del 2015

EL TABAQUISME

Començaré el meu blog amb aquesta entrada perquè considero que aquesta intoxicació produïda pel tabac afecta a molta gent amb la que convivim.

•Què és? 

El tabaquisme és una drogodependència en la que intervenen factors psicològics, socials, de comportament i farmacològics. 
Dóna lloc a un consum reiterat de tabac amb greus conseqüències per a la salut.
Es consideren fumadors tant aquelles persones que consumeixen tabac de forma habitual com aquelles que ho fan de forma esporàdica; encara que les conseqüències seràn diferents depenent del nombre de cigarrets, profunditat de la calada, temps de retenciónde fum en els pulmons, anys de consum, etc.



Dependències...

Dependència física: 

La responsable és la nicotina, que actua a diferents llocs del cervell on incrementa els nivells d’una substància denominada dopamina i aquesta produeix sensacions plaents, estimulants, activants. Aquesta alliberació de dopamina és la responsable de l’efecte addictiu del tabac.


El temps que tarda la nicotina a actuar en el cervell després d’una calada és d’uns 7 segons, el que fa que la sensació de plaer sigui quasi instantània i esdevingui ràpidament una addicció.
Aquesta dependència és la responsable de que quan el fumador deixa el tabac es produeixin les següents manifestacions: nerviosisme, irritabilitat, mal de cap, insomni, cansament, etc. Totes aquestes manifestacions constitueixen la Síndrome d’Abstinència. 
Es comença a fumar pels efectes de la nicotina, però després es desenvolupa tolerància i dependència física, i es segueix fumant per a alleugerir els símptomes d'abstinència entre cigarretres.







Dependència psíquica-conductual
El consum de tabac es relaciona amb quasi la totalitat d’actes i situacions socials de la vida del fumador. S’estableixen relacions emocionals amb el tabac, el fumador associa la cigarreta amb moments de felicitat, tristesa, per a estimular-se, relaxar-se, concentrar-se, etc.
El fumador s’acostuma a fumar en determinades situacions, després de menjar, quan parla per telèfon, al conduir, etc. Aquest consum moltes vegades és inconscient, i després d’un temps aquestes associacions es fan molt fortes, dificultant molt fer-les sense fumar. Aquesta dependència és la més difícil de corregir.

• Té les seves conseqúències...

El tabac és la principal causa de mort i discapacitat en el món occidental. 

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha responsabilitzat al tabac de 25 grups de malalties d’alta rellevància per a la salut pública, entre les que s’inclouen:

• bronquitis crònica
• enfisema
• càncer de pulmó
• angina de pit
• infart de miocardi
• malalties vasculars
• trombosi cerebral
• impotència
• infertilitat
• càncer de boca, laringe, esòfag...
• osteoporosis


• Beneficis de deixar de fumar
Entre els beneficis de deixar el tabac s’inclouen una millora física, emocional i una gran satisfacció personal. Els beneficis comencen en el moment que es deixa de fumar:
§ Als 20 minuts, la pressió arterial, la freqüència cardíaca i la temperatura dels peus i de les mans es normalitzen.


§ A les 8 hores, els nivells d’oxigen es normalitzen i comença a disminuir el monòxid de carboni a la sang.


§ A les 2-3 setmanes, millora la circulació i la funció
§ Al cap de 3-9 mesos, augmenta la capacitat física i respiratòria.


§ Després d’1 any, es redueix el risc de malaltia coronaria.


§ Després de 10 anys sense fumar, es redueix en un 50% el risc a desenvolupar càncer de pulmó, i el risc cardiovascular és similar al d’un no fumador.


§ Als 15 anys, el risc de patir un accident cerebrovascular és similar al d’una persona no fumadora.




• Com deixar de fumar


El més important per a deixar de fumar és tenir el desig i la disposició per a abandonar aquest hàbit, s’ha d’estar motivat.


Quan es decideix deixar de fumar és aconsellable demanar una visita al metge, ja que ell pot ajudar a superar aquesta addicció.
Una vegada hem decidit deixar-ho, ens hem de preparar, farem una llista amb les raons per les que volem deixar el tabac, concretarem una data i demanarem ajuda als familiars i amics.


Abans de la data que hem escollit és aconsellable:
§ Portar una vida més sana, fer exercici per a disminuir l’estrès i millorar la forma física.
§ Beure molta aigua i sucs de fruita.

§ No beure alcohol ni begudes a les que s’associï el tabac.

§ Augmentar les estones de descans


§ Tenir sempre a mà substituts del tabac: caramels sense sucre, xiclets...
§ Mantenir-se sempre ocupat, planejar activitats...
§ Aprendre a relaxar-se

§ Trencar la relació entre determinades conductes i el tabac com, per exemple, parlar per telèfon i dibuixar, conduir i menjar un caramel...

Si amb la voluntat no és suficient, es fa necessària la visita a un professional sanitari que podrà ajudar-nos a superar aquesta addicció.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada